تأثیر کاربرد آبیاری تلفیقی با آب شور بر شوری عصاره اشباع خاک و عناصر گیاهی گیاه سورگوم و شبیه‌سازی نمک خروجی توسط مدل SWAP

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان

2 دانشیار گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان.

3 استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان .

4 عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی اصفهان .

چکیده

به منظور ارزیابی تأثیر کاربرد آب شور و شیرین بر شوری عصاره اشباع خاک، تحقیقی در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. تیمارهای مورد استفاده پنج  مدیریت آبیاری شامل: آبیاری با آب شور (شوری برابر 5 دسی زیمنس بر متر)؛ آبیاری با آب شیرین (آب شهری با شوری برابر 4/0 دسی زیمنس بر متر)؛ آبیاری یک در میان؛ آبیاری با آب تلفیقی و آبیاری با آب شیرین تا خوشه­دهی و سپس آب شور بود. نتایج نشان داد تیمار آبیاری یک درمیان کمترین و تیمار آب شور بیشترین مقدار تغییر املاح عصاره اشباع خاک را نسبت به ابتدای فصل داشت. کمترین افزایش شوری در عصاره اشباع خاک در پایان فصل کشت مربوط به تیمار آبیاری یک درمیان بود. افزایش شوری سبب کاهش معنادار پتاسیم و افزایش معنادار سدیم در اندام هوایی گیاه شد. داده­های نمک خروجی از ناحیه ریشه توسط مدلSWAP و اندازه­گیری های مزرعه­ای نشان داد که مدلSWAPمقدار نمک را بیشتر از مقدار واقعی برآورد کرده است. ضریب تعیین به ترتیب برای نمک خروجی در میانه و انتهای فصل کشت 75/0 و 81/0 به­دست آمد.
 

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effect of conjunctive irrigation on soil salinity and herbal elements of sorghum and simulation of output salt uesing SWAP model

نویسندگان [English]

  • Marzieh Yazdekhasti 1
  • Mohammad Shayannejad 2
  • Hamid Reza Eshghizadeh 3
  • Mohammad Feizi 4
1 MSc, Department of Water Engineering, Agricultural Faculty, Isfahan University of Technology
2 Associate Professor Department of Water Engineering, Agricultural Faculty, Isfahan University of Technology.
3 Assistant Professor, Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Isfahan University of Technology.
4 Assistant Professor, Isfahan Agricultural and Natural Resources Research Center.
چکیده [English]

Reduction of water resources in arid and semi-arid areas requires the application of management methods to achieve optimal performance. With the logical application of saline water as a source of irrigation water, we can supply a part of the crop water requirement (Hamdy, A., Abdel-Dayem, S. and Abu-Zeid, M., 1993), using various applicable management techniques. The optimal management is, in turn, considered as the use of conjunctive irrigation. Two commonly used solutions include mixing salty and fresh water to obtain water with the optimal salinity; and also the periodic application of fresh and salty water (Amer, 2010; Aslam, & Prathapar, 2006). In effect, salt mainly enters the surface layers of the soil through irrigation and the solute moves vertically from the unsaturated to the saturated zone and towards the groundwater. In turn, the SWAP model is often used to simulate the solute transfer in soil. However, field measurement of the solute concentration changes is very difficult in soil profiles. A simulation model can, thus, be used to estimate the accumulation of solutes in the soil profiles. (Van Dam, Huygen, & Wesseling, 1997)

کلیدواژه‌ها [English]

  • Fresh Water
  • Salt Water
  • Conjunctive Irrigation
  • SWAP Model
  • sorghum
1- Amer, K.H., 2010. Corn crop response under managing different irrigation and salinity levels. Agricultural Water Management, 97(10), pp.1553-1563.

 

2-Aslam, M., Prathapar, S.A., 2006. Strategies to mitigate secondary salinization in the Indus Basin of Pakistan: a selective review (Vol. 97). IWMI.

 

3-Bauder, T. A., R. M. Waskom, and J. G. Davis. 2006. Irrigation water quality criteria. Colorado State  University Cooperative Extension Fact Sheet 0.506.

 

4- Evans, L., 2006. Salinity tolerance in irrigated crops. report, New South Wales Department of Primary Industries, New South Wales, Asutralia.

 

5-Hamdy, A., Abdel-Dayem, S. and Abu-Zeid, M., 1993. Saline water management for optimum crop production. Agricultural Water Management, 24(3), pp.189-203.

 

6-  Kroes, J.G. and Van Dam J. C., 2003. Reference Manual SWAP version 3.0.3 Alterra-report 773, Alterra, Green World Research, Wageningen, 211p.

 

7-  Munns, R., 2005. Genes and salt tolerance: bringing them together. New Phytologist, 167(3), pp.645-663.

 

8- Qaeda, S., P. Afrasyab and Leyahat. A. , 2015. Consolidated use of salt and non-saline water in sorghum and sunflower cultivation in Sistan plain. Iranian Journal of Soil and Water Research. 46 (2): 23-27.(in persian)

 

9- Qureshi, A.S., Turral, H. and Masih, I., 2004. Strategies for the management of conjunctive use of surface water and groundwater resources in semi-arid areas: a case study from Pakistan (Vol. 86). IWMI.

 

10- Ryan, J., Estefan, G. and Rashid, A., 2007. Soil and plant analysis laboratory manual. ICARDA.

 

11- Skaggs, T.H., van Genuchten, M.T., Shouse, P.J. and Poss, J.A., 2006. Macroscopic approaches to root water uptake as a function of water and salinity stress. Agricultural Water Management, 86(1), pp.140-149.

 

12- van Dam, J. C., J. Huygen, J. G. Wesseling, R. A. Fedds, P. Kabat, P. E. V. Van Walsum, P. Groenendijk and C.A. Van Diepen, 1997.SWAP version 2.0, Theory.  Simulation of water flow, solute transport and plant growth in the Soil-Water-Atmosphere-Plant environment, Department Water Resources, Wageningen Agricultural University. 167p.