تعیین ضرایب گیاهی یگانه، دوگانه و تبخیر-تعرق استاندارد گیاه پیاز با استفاده از لایسیمتر بیلان آبی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی بخش مهندسی آب دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز مرکز مطالعات خشکسالی، دانشگاه شیراز، ایران

2 ، بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

3 بخش مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران مرکز مطالعات خشکسالی، دانشگاه شیراز، ایران

چکیده

برای برنامه‌ریزی و مدیریت بهتر منابع آب به‌خصوص در مناطق خشک و نیمه خشک، برآورد دقیق تبخیر-تعرق محصولات مختلف کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار می‌باشد. یکی از این گیاهان پرمصرف در سبد غذایی خانوار پیاز است که به خاطر آبیاری مکرر، نیاز آبی بالایی داشته و چنانچه در مراحل اولیه رشد دچار کمبود آب گردد، محصول آن به‌طور چشم‌گیری کاهش می‌یابد. لذا این تحقیق با هدف تعیین ضرایب گیاهی یگانه، دوگانه و تبخیر-تعرق استاندارد گیاه پیاز در سه لایسیمتر بیلان آبی انجام شد. مقدار تبخیر-تعرق گیاه مرجع با استفاده از دادههای ایستگاه هواشناسی و معادله فائو پنتمن مانتیث اصلاح شده محاسبه شد. میزان تبخیر-تعرق استاندارد پیاز (ETc) با استفاده از معادله بیلان آب خاک تعیین و سپس مقادیر ضرایب گیاهی یگانه در مراحل مختلف رشد محاسبه گردید. با توجه به قرار دادن میکرو‌لایسیمتر در سه لایسیمتر، میزان ضریب تبخیر (K_e) و ضرایب تعرق پایه (K_cb) در مراحل مختلف رشد نیز محاسبه شد. میانگین محصول غده پیاز 24 تن در هکتار بود. مقدار ETc و تعرق در کل فصل کشت به‌ترتیب برابر 2/651 میلی‌متر و 296 میلی‌متر محاسبه شد. طول مراحل اولیه، میانی و نهایی رشد گیاه به‌ترتیب برابر 56، 25 و 21 روز به‌دست آمد. مقدار میانگین ضریب گیاهی یگانه در مرحله اولیه، میانی و نهایی رشد به‌ترتیب 50/0، 04/1 و 7/0 تعیین شد. مقدار ضریب K_e در مرحله اولیه، میانی و نهایی رشد به ترتیب 42/0، 26/0 و 47/0 به‌دست آمد. مقدار ضریب K_cb در مرحله اولیه، میانی و نهایی رشد به‌ترتیب 08/0، 78/0 و 22/0 تعیین شد. در نهایت با استفاده از ضرایب گیاهی تعیین شده توسط لایسیمتر، می‌توان مقدار دقیق نیاز آبی گیاه پیاز را در مناطقی با اقلیم مشابه و برای مراحل مختلف رشد تعیین نمود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Determining single and dual crop coefficients and standard evapotranspiration of onion using water balance lysimeter

نویسندگان [English]

  • Fatemeh Razzaghi 1
  • Mohammad Esmaily 2
  • Ali Reza Sepaskhah 3
1 Assistant professor in water Engineering Dep., School of Agriculture, Shiraz University Drought Research Center, Shiraz University, Iran
2 Water Engineering Department, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran
3 Water Engineering Department, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Iran Drought Research Center, Shiraz University, Iran
چکیده [English]

To better plan and manage water resources, especially in arid and semi-arid regions, accurate estimation of evapotranspiration of various agricultural products is very important. One of these widely used plants in the household food basket is onion, which has a high water requirement due to frequent irrigation, and if there is a lack of water in the early stages of growth, its yield will decrease significantly. Therefore, this research was conducted to determine crop coefficients of single, double, and standard evapotranspiration of onion in three water balance lysimeters . The reference crop evapotranspiration was calculated using meteorological data and the modified FAO-Pentemann-Monteith equation. Standard onion evapotranspiration rate (ETc) was determined using the soil water balance equation and then the values of single crop coefficients were calculated in different growth stages . According to placing the microlysimeter in three lysimeters, the amount of evaporation coefficient (K_e) and base transpiration coefficients (K_cb) were also calculated in different stages of growth. The average onion tuber yield was 24 tons per hectare. The amount of ETc and transpiration in the entire growing season was calculated as 651.2 mm and 296 mm, respectively. The length of initial, middle and final growth stages was 56, 25, and 21 days, respectively. The average value of single crop coefficient in the initial, middle, and final growth stages of was determined as 0.50, 1.04, and 0.7 respectively. The value of K_e coefficient in the initial, middle and final growth stages was 0.42, 0.26, and 0.47, respectively. The value of K_cb coefficient in the initial, middle, and final growth stage was determined as 0.08, 0.78, and 0.22 respectively. Finally, by using crop coefficients determined by lysimeter, it is possible to determine the exact water requirement of onion plants in areas with similar climates and for different stages of growth.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Bulb nitrogen concentration
  • Green canopy temperature
  • Leaf area index
  • Water productivity

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 27 تیر 1403
  • تاریخ دریافت: 20 آبان 1402
  • تاریخ بازنگری: 19 تیر 1403
  • تاریخ پذیرش: 27 تیر 1403
  • تاریخ انتشار: 27 تیر 1403