تعیین الگوی کشت پیشنهادی محصولات عمده زراعی با استفاده از شاخص آب، انرژی و غذا (مطالعه موردی: شبکه آبیاری دشت ورامین)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه تهران

2 گروه مهندسی آبیاری ، دانشکده فناوری کشاورزی ابوریحان ، دانشگاه تهران، تهران ایران

چکیده

با افزایش جمعیت جهانی دسترسی به غذای کافی، آب کافی و منابع انرژی، به مهم‌ترین چالش و نگرانی جهانی در چند دهه أخیر تبدیل شده است. تامین غذای کافی باعث فشار قابل توجهی بر منابع آب و انرژی شده است. کشاورزی به عنوان بزرگترین منبع تولید مواد غذایی مهم‌ترین مصرف‌کننده بخش آب و انرژی است، بنابراین باید تعادل و توازنی بین مصرف و تولید ایجاد شود. در این مطالعه از شش شاخص مصرف آب، مصرف انرژی، بهره‌وری جرمی آب، بهره‌وری انرژی، بهره‌وری اقتصادی آب، بهره‌وری اقتصادی انرژی و در نهایت شاخص آب، انرژی، غذا (WEF) برای تعیین الگوی کشت پیشنهادی پنج محصول مهم زراعی شبکه آبیاری ورامین در سال زراعی (1400-1399) استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که WEF محاسبه شده برای گندم، جو، یونجه، ذرت علوفه‌ای و کلزا به ترتیب 28/0، 32/0، 11/0، 87/0 و 33/0 بود که، ذرت علوفه‌ای بیشترین و یونجه کمترین میزان این شاخص را داشت. با توجه به شاخص کلی WEF یک الگوی کشت برای محصولات شبکه آبیاری ورامین پیشنهاد شد. با توجه به الگوی کشت پیشنهادی سطح زیر کشت محصولات یونجه، گندم و جو کاهش و سطح زیر کشت کلزا و ذرت علوفه‌ای افزایش یافت.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Determining the proposed cropping pattern Major crops using the water, energy and food index (case study: Irrigation and Drainage Network of Varamin Plain)

نویسندگان [English]

  • Mahmoud MASHAL 1
  • Ershad Abiar 2
1 Irrigation Engineering Department, Aburaihan Campus, University of Tehran
2 Irrigation Engineering Department Aburihan Faculty of Agricultural Technology, University of Tehran, Tehran, Iran.
چکیده [English]

With the increase in the world population, access to sufficient food, water, and energy resources has become the most important global challenge and concern in the last few decades. Sufficient food supply has caused significant pressure on water and energy resources. As the largest source of food production, agriculture is the most important consumer of water and energy, so a balance must be created between consumption and production. In this research, water consumption, Energy consumption indicator, Water mass productivity, Energy mass productivity, Water economic productivity, and Energy economic productivity indicators, finally the water, energy, food (WEF) index, were used to determine the suggested cultivation pattern of five important crops of Varamin irrigation network in the crop year (2020-2021).The results of the data analysis showed that the calculated WEF for wheat, barley, alfalfa, silage corn, and canola were 0.28, 0.32, 0.11, 0.87, and 0.33 respectively. Silage corn had the highest and alfalfa the lowest amount of this index. According to the general index of WEF, a cultivation model was proposed for the crops of the Varamin irrigation network. According to the proposed cultivation pattern, the cultivated area of alfalfa, wheat, and barley crops decreased and the cultivated area of canola and silage corn increased.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cultivation composition
  • WEF
  • productivity
  • Varamin irrigation and drainage network
  • Nexus

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 22 آبان 1403
  • تاریخ دریافت: 06 مرداد 1403
  • تاریخ بازنگری: 19 آبان 1403
  • تاریخ پذیرش: 22 آبان 1403
  • تاریخ انتشار: 22 آبان 1403