اثر پوشش سطح خاک با ماده آبگریز زایکوسیل بر ضرایب گیاهی یک جزیی و دو جزیی فلفل قلمی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسنده

استادیار،دانشگاه پیام نور، گروه کشاورزی

چکیده

آگاهی از میزان آب مصرفی گیاه در دوره­های مختلف رشد نقش مهمی در مدیریت منابع آب و برنامه­ریزی آبیاری دارد. هدف از این پژوهش تعیین ضریب گیاهی یک جزیی و دو جزیی فلفل و میزان نیاز آبی آن در شرایط پوشش سطح خاک بادرصدهای مختلف زایکوسیل می­باشد. تیمارهای آزمایشی شامل پوشش 25، 50 و 75 درصد از سطح خاک توسط ماده زایکوسیل (ZY25، ZY50 و ZY75) بود که با تیمار شاهد (Ctrl- بدون پوشش) مقایسه شدند. بر اساس نتایج به­دست آمده بیشترین نیاز آبی در تیمار شاهد 68/985 میلی متر و پس از آن در تیمار ZY25  و ZY50 به‌ترتیب 1/909 و 1/781  میلی­متر به­دست آمد. تیمارZY75  کمترین نیاز آبی (4/681 میلی­متر) را در طول دوره به خود اختصاص داد. مقایسه ضرایب گیاهی نشان داد تیمار بدون پوشش، بیشترین و تیمار ZY75 کمترین مقدار ضریب گیاهی منفرد و دو جزیی را در تمامی مراحل رشد داشت. ضریب گیاهی پایه (Kcb) به­ترتیب در تیمار شاهد، ZY25، ZY50 و ZY75 از مقدار حداقل 15/0، 135/0، 12/0 و 105/0 در ابتدای دوره به 43/1، 3/1، 15/1 و 01/1 در دوره میانی تغییر یافت. بیشترین تفاوت بین Kc و Kcb در مرحله ابتدایی رشد مشاهده شد. در مرحله میانی مقدار Kc و Kcb به­یک­دیگر نزدیک می­شود. مقدار نوسانات ضریب تبخیر (Ke) در طول دروه رشد در تیمار شاهد بیشتر و در تیمار ZY75 کمتر (منحنی هموارتر) بود. زیرا افزودن زایکوسیل تا حد زیادی تبخیر از خاک را کنترل و آن را کاهش می­دهد. بر­عکس نوسانات ضریب گیاهی دو جزیی (Kcb+Ke) در تیمار شاهد کمتر و در تیمار ZY75 بیشتر بود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عنوان مقاله [English]

Effects of soil covered by hydrophobic Zycosil on single and dual crop coefficient of pepper (Capsicum annuum L.)

نویسنده [English]

  • Negar Nourmahnad
Assistant professor, Department of Agriculture, Payame Noor University, PO Box 19395-3697 Tehran, IRAN.
چکیده [English]

Prediction of plant water consumption in each growth stage plays an important role in soil and water resources management and proper irrigation scheduling. The aim of this study was to determine the amount of water requirement and crop coefficient of pepper in terms of soil coverage with different amounts of Zycosil. This paper used the Kc procedure of FAO No. 56 (Allen et al. 1998) to obtain single and dual crop coefficients of sweet pepper. The dual crop coefficient approach is more complicated and requires more numerical calculations than the single crop coefficient approach. The single crop coefficient is defined as the ratio of ET from crop to some reference ET as defined by weather data. The dual crop coefficient has two fractions, one for crop transpiration, i.e., the basal crop coefficient (Kcb), and one for soil evaporation (Ke). Basal crop coefficients, Kcb, represent primarily the transpiration component of ET and a small evaporation component from soil that is visibly dry at the surface.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Evapotranspiration
  • Single crop coefficient
  • Water requirement
  • Growing period
1-    Abedi Koupaei, J., Eslamiyan, S.S. and Zareiyan, M.J., 2012. Measurement and modeling of water requirement and crop coefficient of cucumber, tomato and pepper using microlysimeter in greenhouse. Journal of Greenhouse Culture Scienceand Technology, 2(7), pp.51-63.
 
2-    Abedi Koupaei, J., Eslamiyan, S.S.  and Amiri, M.J. 2008. Comparsion of four methods for estimating evaportranspiration with microlysimeter in Isfahan. In The 2nd National Conference on Irrigation and Drainage Management. Shahid Chamran University of Ahvaz.
 
3-    Allen, R.G., Pereira, L.S., Raes, D. and Smith, M., 1998. Crop evapotranspiration-Guidelines for computing crop water requirements-FAO Irrigation and Drainage Paper 56.FAO, Rome.
 
4-    Allen, R.G., Pereira, L.S., Smith, M., Raes, D. and Wright, J.L., 2005. FAO-56 dual crop coefficient method for estimating evaporation from soil and application extensions.Journal of Irrigation and drainage engineering,131(1), pp.2-13.
 
5-    Al-Rawahy, S.A., Al-Dhuhli, H.S., Prathapar, S.A. and Abdelrahman, H., 2011. Mulching material impact on yield, soil moisture and salinity in saline-irrigated sorghum plots. International Journal of Agricultural Research,6(1), pp.75-81.
 
6-    Ansari, H., Sharifiyan, H. and Davari, K., 2010. General Irrigation (Principles and operations). Iranian Academic Center for Education, Culture and Research, Mashhad. (In Persian).
 
7-    Bafkar, A., Farhadi, B. and Karimi A., 2013. Estimation of crop coefficients (KC) of grain corn S.C. 704 using the physiological properties (Case study: Kermanshah- Mahidsht). Journal of Water and Soil, 27(4), pp.832-838. (In Persian).
 
8-    Doorenbos, J. and Pruitt, W. O., 1977. Crop Water Requirements. Irrigation and Drainage Paper NO. 24, FAO.
 
9-    Ghamarnia.  H. and Mousabeygi F., 2014. Determination of (Mentha pipertia L.) water requirement, single and dual crop coefficients. Journal of Water and Soil, 28(4), pp. 670-678. (In Persian).
 
10- Golkar Hamzei Yazd, H., Kaveh, F., Ghahreman, B. and Sedghi, H., 2008. Investigation of time variation of evapotranspiration using the procedure FAO Penman Mantieth. Journal of Agricultural Science, 13(2), pp. 417-433. (In Persian).
 
11- Gupta, B., Shah, D.O., Mishra, B., Joshi, P.A., Vimal, G. G., and Fougat, R.S., 2015. Effect of top soil wettability on water evaporation and plant growth. Journal of Colloid and Interface Science 449: 506–513.
 
12- Hasheminasab, F., Mousavi-Baygi, M., and Bakhtiari B., 2017. An estimation of actual evapotranspiration and single and dual crop coefficients for Calendula officinalis L. (Case Study: Kerman). Irrigation Science and Engineering, 40(3), pp.109-121. (In Persian).
 
13- Lament, W.J., 1993. Plastic mulches for the production of vegetable crops. Journal of the American Society for Horticultural Science, 1, pp. 35–39.
 
14- Li, S., Kang, S., Li, F. and Zhang, L., 2008. Evapotranspiration and crop coefficient of spring maize with plastic mulch using eddy covariance in northwest China. Agricultural Water Management,95(11), pp.1214-1222.
 
15- Li, S., Li, Y., Lin, H., Feng, H. and Dyck, M., 2017. Effects of different mulching technologies on evapotranspiration and summer maize growth. Agricultural Water Management. 201, pp.309-318
 
16- Mahdavi, S.M., Neyshabouri, M.R., Fujimaki, H. and Heris, A.M., 2017. Coupled heat and moisture transfer and evaporation in mulched soils. Catena, 151, pp.34-48.
 
17- Miranda, F.D., Gondim, R.S. and Costa, C.A.G., 2006. Evapotranspiration and crop coefficients for tabasco pepper (Capsicum frutescens L.). Agricultural Water Management,82(1), pp.237-246.
 
18- Orgaz, F., Fernández, M.D., Bonachela, S., Gallardo, M. and Fereres, E., 2005. Evapotranspiration of horticultural crops in an unheated plastic greenhouse. Agricultural Water Management,72(2), pp.81-96.
 
19- Reddy, K.C., 2015. Development of crop coefficient models of castor and maize crops. European Journal of Agronomy,69, pp.59-62.
 
20- Shrestha, N.K. and Shukla, S., 2014. Basal crop coefficients for vine and erect crops with plastic mulch in a sub-tropical region. Agricultural Water Management143, pp.29-37.
 
21- Wang, J., Zhang, Y., Gong, S., Xu, D., Snyder, R., Chen, Y., Zhao, Y. and Yan, Q., 2018. Effects of straw mulching on microclimate characteristics and evapotranspiration of drip-irrigated winter wheat in North China Plain. International Journal of Agricultural and Biological Engineering, 11(2), pp.122-131.
 
22- Zare Abyaneh, H., Gasemi, A., Marofi, S. and Bayat Varkeshi, M., 2010. Determination of water requirement, single and dual crop coefficients of garlic in cold semi-arid climate. Water and Soil Science, 20 (1), pp. 111-122. (In Persian).